Laag BTW-tarief voor kunst

Datum : 24 mei 2012

Laag BTW-tarief voor kunst

Foto: ANP
De BTW op kunst- en verzamelobjecten gaat omlaag. Dat staat in het Lenteakkoord, maar was tot nog toe niet naar buiten gebracht. Bronnen in Den Haag bevestigen woensdag berichtgeving in De Telegraaf hierover.
FNV Kiem heeft verheugd gereageerd dat het werk van (beeldend) kunstenaars onder het lage btw-tarief gaat vallen. Een woordvoerder noemde het “goed nieuws” dat in het Lenteakkoord staat dat de btw op kunst-en verzamelobjecten toch op 6 procent komt.
FNV Kiem zegt dat er achter de schermen met diverse politieke partijen hard is gewerkt omdat alsnog voor elkaar te krijgen. “Het werk van fotografen, beeldhouwers, tekenaars en schilders hoort niet in het 21-procenttarief.” FNV Kiem behartigt onder meer de belangen van kunstenaars.
Cultuursector
VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie kwamen ook overeen andere bezuinigingen op de cultuursector te schrappen. Zo gaat onder meer de btw op theaterkaartjes weer naar het lage tarief van 6 procent. Die maatregel was wel al bekend.
Het inmiddels demissionaire kabinet van VVD en CDA had, gesteund door gedoogpartner PVV, de btw op de kaartjes en kunst omhoog gegooid. Dit leidde tot veel verzet uit de sector.

Bron: De Stentor