Flinke daling inkomensgrenzen zorgtoeslag

De overheid verlaagt vanaf volgend jaar de maximale inkomensgrenzen voor de zorgtoeslag. Hierdoor moet u waarschijnlijk zelf meer gaan betalen aan de kosten voor uw zorgverzekering. Door de verlaging van de inkomensgrenzen heeft u dus ook een grotere kans dat u buiten de boot valt.

U kunt een zorgtoeslag krijgen als u ouder bent dan 18 jaar, u een Nederlandse zorgverzekering heeft en u in het bezit bent van de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning. Daarnaast is de zorgtoeslag afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. In 2012 geldt er een maximuminkomen van € 35.059 per jaar voor een alleenstaande en € 51.691 per jaar voor partners. De overheid verlaagt deze grenzen in 2013. U krijgt straks al geen zorgtoeslag meer bij een inkomen van meer dan € 30.939 per jaar voor een alleenstaande en € 42.438 per jaar voor partners.

Maak een proefberekening

Voldoet u aan deze inkomensgrenzen dan komt u in 2013 nog in aanmerking voor zorgtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken om te kijken wat de veranderingen voor u betekenen.

Vanaf volgend jaar geldt een vermogenstoets

Naast de bovenstaande voorwaarden gaat er volgend jaar ook een vermogenstoets gelden. Heeft u op 1 januari 2013 een vermogen van meer dan € 101.139 voor een alleenstaande en € 122.278 voor partners, dan krijgt u geen zorgtoeslag. Deze inkomensgrenzen staan nu nog niet helemaal vast, maar geven u alvast een indicatie. Mogelijk gaan ze nog veranderen als de overheid de nieuwe cijfers bekendmaakt.

 

 

 

Bron: Fiscaal Rendement